Vacuum pot / Sifon
Příprava kávy pomocí vacuum potu, také známého jako sifon, je jedna z nejstarších metod přípravy kávy a patří mezi nejvíce fascinující způsoby přípravy, které lze doma provést.Principem vacuum potu je vytvoření podtlaku, který umožní extrakci chuti a aromat z kávy.
Vacuum pot se skládá ze dvou oddělených komor, které jsou spojeny tenkou trubicí. Do dolní komory se nalévá voda a nahřívá se na určenou teplotu, zatímco v horní komoře se nachází kávová sedlina. Po zahřátí vody se začne vytvářet pára, která tlačí vodu vzhůru do horní komory a tím vytvoří podtlak, který umožní extrakci chuti a aromat z kávy. Po dosažení správné teploty se horní komora odstraní a káva se může nalít do šálků.
Pro přípravu kávy pomocí vacuum potu budete potřebovat následující vybavení:
-vacuum pot
-horkou vodu
-teploměr
Postup přípravy:
1.do spodní baňky nalijte už vroucí vodu
2.nasaďte na hrdlo horní část
3.napalte kahan, po chvíli díky přetlaku voda vystoupá do horní baňky
4.vsypte kávu, zamíchejte a zhruba dvě minuty nechte extrahovat
5.vypněte kahan, díky podtlaku káva proteče do spodní baňky
6.můžete servírovat