Překapávaná/filtrovaná káva
Překapávaná káva (nebo také filtrovaná káva) je jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy kávy po celém světě. Jedná se o je velmi jednoduchý způsob přípravy.
Při přípravě překapávané kávy je důležité zvolit kvalitní kávu a vhodné vybavení.
Zde je postup, jak připravit skvělou překapávanou kávu:
Potřebné vybavení:
-čerstvě namletá káva
-váha
-dripper
-kávový filtr
-konvice
-voda
Postup:
1.Namelte 18g čerstvé kávy a to na stupeň hrubosti připomínající kuchyňskou sůl.
2.Do dripperu nejprve vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte horkou vodou. Jedná se o velmi důležitý krok, který je často opomíjený. Díky němu však filtr ztratí svoji papírovou chuť.
3.Položte dripper na servírovací konvičku či šálek a do propláchnutého filtru nasypejte namletou kávu.
4.Spaření kávy. Kávu zalijte cca 30 ml vody o teplotě 92 -93 °C, aby byla celá smočená a vyčkejte asi 30 vteřin. Káva při tomto kroku uvolňuje přebytečný CO2. Vodu používejte ideálně filtrovanou.
5.Pokračujte v zalévání vodou. K zalévání potřebujete pomalý, stejnoměrný proud vody. Doporučujete zalévat ve směru spirály od kraje do středu a zase zpět ke kraji.
6.Celková doba této extrakce by měla trvat 2,5-3 minuty. Pokud Vám voda skrze dripper protéká rychleji, namelte příště kávu jemněji. Naopak, pokud voda protéká přes filtr pomaleji, kávu namelte na vyšší hrubost.
7.Po protečení veškeré vody odložte dripper a propláchněte jej horkou vodou.
8.Vychutnejte si svůj šálek lahodné filtrované kávy
Tímto způsobem můžete připravit skvělou překapávanou kávu, která bude mít jemnou chuť a aroma. Sílu kávy ovlivňuje mimo jiné hrubost jejího namletí. Čím je káva hrubší, tím je její chuť slabší.