#4 Překapávaná/filtrovaná - příprava kávy

Překapávaná/filtrovaná káva

Překapávaná káva (nebo také filtrovaná káva) je jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy kávy po celém světě. Jedná se o  je velmi jednoduchý způsob přípravy. 

Při přípravě překapávané kávy je důležité zvolit kvalitní kávu a vhodné vybavení. 

 

Zde je postup, jak připravit skvělou překapávanou kávu:

Potřebné vybavení:

-čerstvě namletá káva

-váha

-dripper

-kávový filtr

-konvice

-voda

 

Postup:

1.Namelte 18g čerstvé kávy a to na stupeň hrubosti připomínající kuchyňskou sůl. 

2.Do dripperu nejprve vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte horkou vodou. Jedná se o velmi důležitý krok, který je často opomíjený. Díky němu však filtr ztratí svoji papírovou chuť. 

3.Položte dripper na servírovací konvičku či šálek a do propláchnutého filtru nasypejte namletou kávu.

4.Spaření kávy. Kávu zalijte cca 30 ml vody o teplotě 92 -93 °C, aby byla celá smočená a vyčkejte asi 30 vteřin. Káva při tomto kroku uvolňuje přebytečný CO2. Vodu používejte ideálně filtrovanou.

5.Pokračujte v zalévání vodou. K zalévání potřebujete pomalý, stejnoměrný proud vody. Doporučujete zalévat ve směru spirály od kraje do středu a zase zpět ke kraji.

6.Celková doba této extrakce by měla trvat 2,5-3 minuty. Pokud Vám voda skrze dripper protéká rychleji, namelte příště kávu jemněji. Naopak, pokud voda protéká přes filtr pomaleji, kávu namelte na vyšší hrubost. 

7.Po protečení veškeré vody odložte dripper a propláchněte jej horkou vodou. 

8.Vychutnejte si svůj šálek lahodné filtrované kávy

 

Tímto způsobem můžete připravit skvělou překapávanou kávu, která bude mít jemnou chuť a aroma. Sílu kávy ovlivňuje mimo jiné hrubost jejího namletí. Čím je káva hrubší, tím je její chuť slabší.

prekapavac-filtr