Jedná se o vynález, který v roce 2005 přinesl malou kávovou revoluci. Díky aeropressu si každý z nás může nejen v domácích podmínkách připravit jednoduše velmi chutnou a vysoce kvalitní kávu špičkových parametrů.
Je to velmi jednoduchý aparát, který se v naprosté většině vyrábí z velmi odolného a zdravotně nezávadného polykarbonátu.
Funguje na principu protlačování extrahované kávy přes jemný papírový filtr. Příprava kávy je snadná a stejně tak i čištění.
Díky své skladnosti a nerozbitnosti se hodí se i na cesty. V kombinaci s kvalitním ručním mlýnkem máte vždy po ruce perfektní „kávové kombo“, jako dělané pro seriózní zážitek z kvalitní kávy.
A jak je to s jemností mletí kávy?
Je odlišná v závislosti na metodě přípravy a pohybuje se od středně hrubé při klasické metodě až po hrubou při obrácené inverzní metodě.
Příprava kávy v aeropressu
K přípravě potřebujete kvalitní umletou kávu v množství 15–17 gramů. Optimální teplota vody je cca 94 °C.
Aeropress – klasická metoda
1.Do spodní části s umělým sítkem vložte papírový filtr a jemně jej propláchněte čistou vodou. Tím se zbavíte papírové pachuti a sítko lépe přilne.
2.Zašroubujte sítko bajonetovým závitem na plastový válec aeropressu.
3.Položte aeropress filtrem na šálek kávy a do plastového válce nasypte mletou kávu v množství 15–17 gramů.
4.Zalejte kávu horkou vodou (94°C) a nechte ji odstát cca 10 vteřin. Poté kávu pečlivě promíchejte, aby se horká voda dostala skutečně všude.
5.Na tělo nasaďte gumový píst. Doporučujeme jej před nasazením navlhčit, usnadníte si práci a snížíte riziko vylití kávy. Poté píst stlačte a celý obsah přefiltrujte do šálku.
6.Vychutnávejte si vaši čerstvě připravenou voňavou kávu
Aeropress – obrácená/inverzní/ metoda
1.Vytáhněte píst vašeho aeropressu nahoru až na úplný konec. Poté celý aeropress postavte na píst filtrem nahoru a sejměte bajonetový uzávěr s papírovým filtrem.
2.Do válce aeropressu nasypte (na píst) požadované množství kávy a zalejte do půlky horkou vodou (94°C). Poté kávu zamíchejte. (Můžete nalít i celé množství, ale můžete si opařit ruce kvůli probublávání oxidu uhličitého v kávě.)
3.Nechte kávu deset vteřin odstát a dolijte zbytek horké vody. Nechte odstát dalších 50 vteřin.
4.Do sítka s bajonetovým uzávěrem umístěte papírový filtr, který jste předtím propláchli vodou. Poté sítko s filtrem pevně uchyťte k válci aeropressu.
5.Aeropress OBRAŤTE a umístěte na šálek a pomalu protlačte celý obsah do šálku (cca 20 sekund). Pokud káva stéká po stranách šálku, tlačíte moc rychle.
6.Dobrou chuť.